[an error occurred while processing the directive]

Növényházi öntözés

Növényházi öntözés

 

1.1 Csepegtető öntözés

Növényházban talaj nélküli vagy konténeres, cserepes termesztésben növények egyedi öntözésére.

 

1.1.1 Csepegtető gombák:

Kapillárcsővel 1-2-4 – es elosztással

– 1 gomba 2-3 l/h + 60-80 cm kapillárcső + szabad kifolyású körmös rögzítő tüske
– 1 gomba 4l/h 2-es elosztóhoz

vagy

–  8 l/h 4-es elosztóhoz + 60-80 cm kapillárcső + labirintos rögzítőtüske (2l/h)

A gombák szivárgásmentesek: alaphelyzetben zártak, típustól függően 0,8-6m szintkülönbségen tartják mag a vizet. Indításkor a teljes rendszeren kialakult nyitónyomáson egyszerre nyitnak, leálláskor egyszerre zárnak.

Nyomáskompenzáltak (PC): Dombtetőn vagy völgyben, vagy a sor legvégén lévő gomba is azonos vízmennyiséget ad ki a nyomástól függetlenül 0,5 – 3,5 bar között.

Öntisztulók: A gombában lévő membrán, ami a zárást és a nyomáskompenzációt végzi, mozgásával nem engedi a szennyeződést leülepedni.

Alkalmazási terület:

 – Növényház
 – Faiskola, áruda

 1.1.2        Csepegtető szalagok:

Csepegtető szalagok árutermelésre vékony 0,15-0,2 mm falvastagságú szalagokat használjuk, ahol megfelelő műszaki feltétel van a 0,3-0,8 bar közötti nyomás fenntartására. A vékony falvastagságú szalagot érdemes évente cserélni a vízminőségtől függően.

 A csepegtető öntözés előnyei:

– A felső öntözésekhez képest 30-70%-os is lehet a vízmegtakarítás, főleg ha kiegészítjük talajtakarítással.
– Csak a növények gyökeréhez adagoljuk a vizet, csak oda és csak annyit, amennyit szükséges.
– A lomb száraz marad, így jelentős mennyiségű növényvédő szer megtakarítható.

Az elérhető magasabb hozamok miatt nem elegendő az alaptrágyázás, ezért mindenképpen ki kell egészíteni tápoldat adagolással.

 1.2 Mikro szórófejes öntözés

Öntözésénél egyre inkább háttérbe szorul a felső öntözés, helyette a csepegtetők valamely változatát alkalmazzuk. Amennyiben mégis fontos a felső egyenletes öntözés pl. palántanevelés esetén a következő technológiákat javasoljuk:

A száraz meleg gondokat okozhat a termesztésben. Az általunk ajánlott technológia alapja az öntözéshez, párásításhoz használt mikro szórófej vagy ködölő fej szakaszos üzemeltetése. Megfelelő szellőzöttség mellett a növényházak belső hőmérséklete akár 28 C°-ra is csökkenthető. Ködölő fejeknél 80 mikron alatti finom, csak párásításra, hűtésre alkalmas ködszerű permet képződik, ami a levegőben elpárolog, hőt von el, 3-4m magasra telepítve nem nedvesíti a növényeket. Forgóbetétes mikro fejeknél nincs ekkora jelentősége a fejek magasságának. nem emeli a páratartalmat olyan gyorsan, mint a ködölő fej. A szakaszos üzem azt jelenti, hogy az öntöző fejeket mágnes szelepen keresztül egy vezérlő 1-5 másodpercre elindítja, majd a működést 3-6 percre kikapcsolja. A szétszórt vízmennyiség azonnal elpárolog, párolgásával hűti a levegőt, valamint a növények levelére jutó néhány csepp víz (forgóbetétnél) párolgása hőelvonással azonnal javítja a közérzetet, összefüggő vízborítottság nem alakul ki, 28°C felett növény-egészségügyi problémát nem okoz.
A vezérlőn a szünet és az üzem ideje fokozatmentesen állítható, így szabályozni tudjuk a működést az időjárási körülményekhez, helyi adottságokhoz. A vezérlőegységet kombinálhatjuk pára-, ill. hő érzékelővel, amelyek pl. túl magas páratartalom vagy a hőmérséklet bizonyos szint alá süllyedése esetén letiltják, majd miután ezek a paraméterek visszaálltak egy adott szintre, újra elindítják a rendszert.
A szórófej nyomástartó szeleppel, ún. szivárgás gátlóval van kombinálva, ami az üzemszünet alatt a csőben állandó nyomást tart.
A rendszer nyomásigénye forgóbetétes fejnél minimum 3 bar, ködölőnél 4-4,5 bar, vízigénye kicsi. Olyan telepeken, ahol saját vízellátó vagy hidroglóbusz van, szükséges lehet nyomásfokozó rendszer felszerelése. Ennek lényege egy kisméretű gumibetétes tartállyal (12-18 l) és nyomáskapcsolóval felszerelt szivattyú.

Ez automatikusan a beállított nyomáson tartja a rendszert.
Fontos kiegészítése a párásításnak a szellőztetés és a kis fúvókák miatt a víz szűrése!

Mikro szórófejek alkalmazási területe

–         ültetvény

–         szántóföld

–         gyümölcsös

–         növényház

–         faiskola

–         parkosítás

–         kertöntözés

–         párásítás

 

Lengőkaros (kalapácsos) szórófejek alkalmazási területe
–        Kert
–        Faiskolai áruda

1.3. Tápoldatozás

 Növényházakban a tápoldatozás komoly szakértelmet igényel. Egyszerűbb a tápoldatozás a talajon termesztett növénykultúra esetén a talaj puffer kapacitása miatt. Azonban az üvegházak jelentős részében napjainkban már talaj nélküli termesztés folyik. A hajtatott növények igen nagy értékűek, és a napi többszöri tápoldat-kijuttatás mellett egyetlen hibát sem engedhetünk meg. A tápoldatozó berendezések nagy precizitással és pontossággal végzik a növények tápanyag utánpótlását.

 

A megfelelő technológia kiválasztása nagy gyakorlatot igényel, ezért díjtalanul segítünk a kiválasztásban, ha megadja a termesztő berendezés vagy ültetvény adatait.