[an error occurred while processing the directive]

Kerti alkalmazások

Kerti alkalmazások

4.1. Csepegtető öntözés

Kertekben, parkokban Csepegtető csövek

A vastagabb falú 0,8 – 1,1 mm-es csöveket telepítjük, ahol a kis mennyiség miatt a pontos nyomás beállítása költségesebb, mint a tartósabb vastagabb falú, 3-4 bárig nyomásálló cső. Főként cserjék, kis fák precíz öntözéséhez alkalmazhatók, valamint egyes típusok a talajfelszín alá is fektethetők gyep öntözéshez.

Kertben – Csepegtető szalagok

Árutermelésre az olcsó, vékony 0,15-0,2 mm falvastagságú szalagokat használjuk, ahol megfelelő műszaki feltétel van a 0,3-0,8 bar közötti nyomás fenntartására. A vékony falvastagságú szalagot érdemes évente cserélni a vízminőségtől függően.

A csepegtető öntözés előnyei:

– A felső öntözésekhez képest 30-70%-os is lehet a vízmegtakarítás, főleg ha kiegészítjük talajtakarítással.
– Csak a növények gyökeréhez adagoljuk a vizet, csak oda és csak annyit, amennyit szükséges.
– A lomb száraz marad, így jelentős mennyiségű növényvédő szer megtakarítható.
– Az elérhető magasabb hozamok miatt nem elegendő az alaptrágyázás, ezért mindenképpen ki kell egészíteni tápoldat adagolással.

4.2. Mikro- és mini szórófejes öntözés

Kertekben

Mikro szórókat alkalmazunk, melyek szórási átmérője 6-11m, 3-5 x 6-8m kötésben. Hátránya, mint minden szórófejes öntözésnek, hogy szélben vagy melegben jelentős, 20-40%-os is lehet a párolgási veszteség. A párolgási veszteség csökkentése érdekében 3mm/óra intenzitás alatti teljesítményre nem tervezünk öntözést.

Az öntözőberendezést addig kell üzemeltetni folyamatosan, amíg az adott növény teljes gyökérzónája be nem ázott. (1mm öntözés kb. 1cm beázást eredményez, ha nem számítjuk a veszteségeket.) Ez zöldségnövényeknél 25-30 cm. A kijuttatott vízmennyiséget és az egyenletességet érdemes párhuzamos falú edénnyel ellenőrizni, a beázást pedig ásóval.