[an error occurred while processing the directive]

Gyümölcsös, szőlő, ültetvény öntözése

Gyümölcsös, szőlő, ültetvény öntözése

 3.1 Csepegtető öntözés

Intenzív gyümölcsös ültetvényekben

 Csepegtető csövek

1-1,5-2m) tőtávnál keményfalú csepegtetőket (0,9-1mm falvastagsággal) alkalmazunk különböző változatokban. Talajon fektetve, kordonhuzalra rögzítve vagy a csúcstechnológiát választva a föld alá fektetett speciális csepegtetővel, ami nem engedi a gyökeret a csepegtető testbe benőni és nem szívja be az öntözés után az iszapot. Egyenetlen domborzati viszonyok között és hosszú soroknál a nyomáskiegyenlített típusokat alkalmazzuk a csepegtetőknél és a mikroszóróknál is annak érdekében, hogy a dombtetőn vagy a sor legvégén levő növény is pontosan annyi vizet és tápoldatot kapjon, mint a szivattyúhoz legközelebbi növény.

Keményfalú csepegtető csövek:

Speciális földfelszín alá telepíthető csepegtető csövek:

– Gyümölcsös
– Park
– Kert
– Sportpálya

 

Csepegtető gombák:

Gyümölcsösökben, ültetvényeken használatos gombák, talajon termesztéskor növényenként 1-2 db főleg nagy 2-5m tőtávolságnál (pl. szilva, meggy, bodza). Nyomáskompenzált gombák öntisztulók, de nem szivárgásmentesek, így feltöltéskor a névleges vízmennyiség 130-140%-a szükséges, tervezéskor ezt figyelembe kell venni!

Alkalmazási terület: 
– Gyümölcsös, ültetvény
– Park
– Kert

Csepegtető gomba nélkül:

Csepegtető gomba nélküli kapillárcsővel szabályozott csepegtető öntözés. Cső átmérője 3,2mm; belső átmérő 0,9mm; hosszúság 80cm; vízkibocsátás 3l/h 1 bar nyomáson. Csövek falára kerülő lerakódások miatt változhat az átfolyás. Általában olcsó tömegárunál alkalmazható pl. cserepes krizantém vagy faiskola.

3.2 Mikro szórófejes öntözés

A gyümölcsösöket hatékonyan lehet mikroszórókkal és csepegtetőkkel is öntözni. Mikroszórókat ott alkalmazunk gyümölcsösökben, ahol hagyományos műveléssel nagy térállásban vannak a növények (2-4m x 4-6m) és erős, szerteágazó gyökérzetük a teljes felületen és gyökérmélységben igényli a vizet pl. kajszi, őszibarack.

Olyan helyen is célszerű alkalmazni, ahol az öntözés mellett más igény is van pl. fagyvédelem, színezés, párásítás. Ezekre a célokra a Netafim, szórófejeit kínáljuk, a helyi igényeket és lehetőségeket figyelembe véve.

Lengőkaros (kalapácsos) szórófejek alkalmazási területe

–        Kert

–        Faiskolai áruda